Boost je creativiteit? Verveel jezelf!

by | Nov 25, 2022 | Mindset

Boost je creativiteit? Verveel jezelf!

Die constante zoektocht naar nieuwe ideeën, het stimuleren van creativiteit, dat is waar het ons podiumkunstenaars en muzikanten om gaat, toch? Maar kan je dat effectief stimuleren en kan je creatiever worden?

Denk even mee, je staat in de rij bij de bakker, je wacht op je trein of zit in je favoriete koffiebar te wachten op je afspraak en je grijpt al gauw naar afleiding, je smartphone bijvoorbeeld. Want zeg nu zelf, je kan toch maar beter iets nuttigs doen met je tijd? Dus scroll je nog even door je socials, je leest je mails of kijkt nog even Netflix. Alles is goed zolang je je maar niet hoeft te vervelen.

Verveling heeft voor de meeste mensen dus een vrij negatieve connotatie, maar volgens onderzoekers van de Britse universiteiten Central Lancashire en Southampton zijn deze lege momenten net bijzonder waardevol! Verveling zou namelijk je creativiteit een boost geven.

“There is nothing like boredom to make you write”

Agatha Christie

Spacing out

Is het je nog niet opgevallen dat je in die zeldzame momenten waarin de verveling toeslaat, je geest begint af te dwalen en er plots oplossingen voor problemen door je hoofd schieten of je nieuwe ideeën bedenkt voor je show?

Een heel deel van je hersenen wordt namelijk geactiveerd dat anders onderdrukt wordt door de constante prikkels. Verveling geeft dus ruimte aan je “creatieve hersencellen” om aan de slag te gaan. Dat was ook wat Mason Curry ontdekte wanneer hij de gewoontes van honderden kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen onderzocht voor zijn boeken “Daily Rituals” en “Daily Rituals: Women at Work”. Verveling was daarin een terugkerend thema, en vooral wat hij noemt “spacing out” tijdens routine handelingen zoals het strijken of de afwas doen.

Dus wil je creatiever zijn? Ga wat strijken, maak een mooie wandeling, staar eens uit het raam of misschien helpt het jou eerder om naar de vogels te kijken net als Margaret Atwood. Zolang het maar iets is dat je gedachten niet volledig in beslag neemt. En een laatste tip, hou misschien een klein schriftje bij de hand, want je weet nooit wanneer de inspiratie kan toeslaan.. en het zou zonde zijn om die creatieve ideeën te vergeten.

Wil je meer lezen over het onderzoek van Dr. Sandi Mann en Dr. Rebekah Cadman van de University of Central Lancashire? Lees dan hier hun paper: “Does being bored make us more creative?

Share with friends

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons  privacy statement